De 21e eeuw

We gaan de 21e eeuw met vertrouwen tegemoet. Zeer zeker na een gigantisch 75- jarig jubileumfeest, dat alle stoute verwachtingen overtreft. Financieel staat men er prima voor. Alleen de onderhandelingen met de gemeente, gestart in mei 1992, over een nieuw sportcomplex willen maar niet vlotten. In februari 2004 kunnen de vrijwilligers eindelijk starten met de bouw van het nieuwe clubhuis en de uitbreiding van de kleedaccommodatie. Tijdens de Paasdagen 2005 worden de eerste competitiewedstrijden van de senioren en dames op het sportcomplex Bocholtzerheide gespeeld, nadat de middenstip van het sportpark De Bongerd op ludieke wijze verhuisd is.

Het seizoen 2005-2006 lijkt al snel in een drama te eindigen als medio november afscheid wordt genomen van de trainer wegens onoverkomenlijke meningsverschillen. De zoektocht naar een nieuwe trainer levert uiteindelijk Gerard Schoonewille op, die na de winterstop het 1e elftal, geheel onverwacht, naar het kampioenschap in de 4e klasse leidt. Na 30 jaar is men weer 3e klasser ! Het seizoen 2006-2007 start men als nieuweling in de 3e klasse. Men presteert echter uitstekend en uiteindelijk bereikt men zelfs de finale van de nacompetitie om promotie naar de 2e klasse. Liefst 6 basisspelers ontbreken door schorsingen en blessures. Uiteindelijk blijkt dit net te veel van het goede en in de verlenging gaat men met 1-2 tenonder tegen S.V.N. Geen schande, maar wel onnodig door het groot aantal onnodig opgelopen gele kaarten, die uiteindelijk leidden tot te veel schorsingen.

Het seizoen 2007-2008 wordt gestart met de doelstelling om een periodetitel te pakken. De 1e periodetitel heeft men voor het grijpen, maar in de beslissende wedstrijd wordt thuis van Leonidas verloren: 1-2. Ook de 2e periode- titel wordt op een door-de-weekse wedstrijddag uit handen gegeven door een 1- 0 nederlaag bij K.V.C. Oranje. Het komt nu op één wedstrijd aan: de confrontatie met koploper Scharn. In een zeer spannende pot voetbal wint men overtuigend met 3-1, waarbij de beslissende treffer wordt gescoord door Jens Müller, die de dag van tevoren zijn vader begraven heeft na een vliegtuigongeluk. Dramatiek en kippenvel puur ! In de voorlaatste competitiewedstrijd kan men bij het Heerlense M.S.P.'03 kampioen worden. Voorwaarden zijn: zelf winnen en Scharn mag niet winnen. Tien minuten voor het einde scoort aanvoerder Maurice Reisinger uit een strafschop 1-2 en vlak daarna is de wedstrijd Scharn - Rapid in 2-2 geëindigd. Men is virtueel 2e klasser ! Maar dan gaat het mis. Enkele M.S.P.-spelers zijn zodanig gefrusteerd, dat zij 6 min. voor het einde door het lint gaan. Binnen een minuut is alles opgelost door kordaat optreden van de beide besturen. De scheidsrechter meent in al zijn wijsheden echter te moeten staken. Dit tot groot ongeloof van alle aanwezigen, want nu kan er geen kampioensfeest gevierd worden. Spelers, supporters en bestuursleden van Sportclub'25 zitten met een enorme kater. Vier dagen later moeten de resterende 6 min. worden uitgespeeld: 1-3. Maar nog steeds valt niets te vieren, omdat men afhankelijk is van de uitspraak van de tuchtcommissie. Om niets aan het toeval over te laten moet de laatste wedstrijd tegen De Heeg in winst worden omgezet, hetgeen gemakkelijk lukt: 4-2. De Bocholtzenaren zijn kampioen en promoveren voor het eerst in 84 jaar naar de 2e klasse K.N.V.B. Ook het 2e elftal wordt dat jaar kampioen en promoveert naar de reserve 3e klasse. In deze klasse staan ze heel lang aan de leiding. Pas de laatste 3 weken worden ze van de eerste plaats verdrongen, anders was men 2 keer achter elkaar gepromoveerd.

In het seizoen 2008-2009 speelt Sportclub'25 zeer verdienstelijk in de 2e klasse en worden 24 punten behaald. Toch is dit slechts voldoende voor de 10e plaats: nacompetitie. In de strijd met 3e klasser FC Kerkrade West delft men in de thuiswedstrijd het onderspit: 1-4, waarbij 5 minuten voor het einde bij een 1-2 stand een strafschop wordt gemist. In de laatste twee minuten loopt men nog tegen 2 counters op en dit betekent het einde van het 2e klasserschap. Jammer en onnodig !

In het seizoen 2009 - 2010 is men terug in de 3e klasse en start Sportclub'25 voortvarend onder leiding van trainer Fer van Melsen. Heel lang speelt men mee voor de prijzen. Een grote blessuregolf treft het vlaggenschip in de loop van het seizoen. Een groot aantal selectiespelers is langdurig en ernstig geblesseerd waardoor uiteindelijk op 1 puntje na de nacompetitie wordt gemist.

In het seizoen 2010-2011 weet Sportclub'25 onder leiding van de jonge trainer Eric Marees de nacompetitie te bereiken. In de 2e ronde strandt het schip echter tegen Geleen-Zuid. Weet men de thuiswedstrijd nog met 2-1 te winnen, de wedstrijd in Geleen wordt echter met 3-0 verloren. In 2011 organiseerde Sportclub'25 in samenwerking met de Stichting Promotie Vrouwenvoetbal Parkstad voor de 6e keer in succesie het Ingernationale Grenslanden Vrouwenvoetbal Toernooi. Een hoogtepunt van dit toernooi was de uitreiking van de European Citizen Award aan vice voorzitter B. Vliex door Sabine Verheijen, Duits lid van het Europees Parlement. De European Citizen Award wordt toegekend door het Europees Parlement aan organisaties die met hun activiteiten de Europese gemeenschapszin versterken en de integratie bevorderen.

In het seizoen 2011-2012 start men voortvarend. Gedurende de eerste 10 wedstrijden strijdt men telkens mee in de top van het klassement. Dan komt er de klad in. Een onoplosbaar meningsverschil tussen de selectie en de trainer leidt ertoe dat er tijdens de winterstop afscheid wordt genomen van Eric Marees. Ali Mommer en Ben Elzakkers nemen het stokje over als trainers voor 1 en 2. Ondanks een slechte serie wordt toch nog de nacompetitie bereikt. Hierin moet men echter in beide wedstrijden tegen RKHSV met 1 doelpunt verschil het onderspit delven. Alle extra inspanningen ten spijt degradeert het 2e team naar de 4e klasse. Het 3e team promoveert van de 6e naar de 5e klasse reserve.

Voor het seizoen 2012- 2013 wordt door het bestuur besloten om door te gaan met zoveel als mogenlijk selectiespelers uit eigen dorp. Dit leidt er toe dat er een groot verloop is van spelers die hun heil elders zoeken. Men realiseert zich hierbij terdege dat het een zeer moelijk seizoen zal worden voor beide selectieteams. Het 2e team kan door het terugtrekken van RKTSV toch weer starten in de 3e reserveklasse. De volledige A selectie wordt doorgeschoven naar de senioren. In de winterstop stopt trainer Ali Mommer om voor hem moverende redenen met het trainerschap. Het stokje wordt overgenomen door Fer van Melsen. Ondanks een steeds overweldigend trainingsbezoek, geweldige motivatie en inzet, lukt het beide selectieteams niet zich te handhaven in hun klasse. Degradatie is voor beide teams dan ook een feit. Ofschoon hier aan het begin van het seizoen al een beetje rekening mee gehouden was, valt het toch iedereen koud op het dak.

Gelukkig blijft nagenoeg de volledige selectie compleet voor het seizoen 2013-2014 en komt er zelfs nog een welkome uitbreiding van de selectie. Fer van Melsen en Ben Elzakkers zullen hun trainerschap continueren. Met een hele jonge selectie die toch al een jaartje ervaring in hun rugzak hebben, hoopt men dan ook hoge ogen te kunnen gooien in de komende competitie. Het 3e team sloot de competitie af op een mooie plek in de middenmoot, terwijl het 4e team een ongekend hoog aantal punten wist te vergaren. Het seizoen 2013-2014 wordt dan ook positief tegemoet gezien. Het seizoen 2013- 2014 brengt niet wat men er vooraf van heeft verwacht. Wel worden een aantal eigen (jeugd)spelers ingepast. Doelman Ruud Hermans keert na jaren terug op het oude nest. Een verdienstelijke 5e plaats is uiteindelijk het eindresultaat in deze competitie. Het 2e elftal, onder leiding van Ben Elzakkers presteert heel goed en eindigt in deze competitie op een zeer goede 3e plaats.

Voor het seizoen 2014- 2015 wordt Eric Royen (die afgelopen seizoen stage heeft gelopen) aangesteld als trainer van selectie 1 en 2. Ook Ben Elzakkers blijft aan de vereniging verbonden als assistent trainer. De seniorenteams presteren uitstekend. Het 1e bezet na de laatste speeldag een gedeelde 1e plek samen met Kerkrade West. Een beslissingswedstrijd moet uitwijzen wie kampioen wordt. Op het complex van goede buur S.V. Simpelveld wordt in een zinderende finale met 1-0 gewonnen en is Sportclub'25 1 wederom kampioen. Voor de aanvang van het nieuwe seizoen
2014- 2015 is een fanatieke groep leden ook gestart met de heroprichting van een damesafdeling, en met succes. Onder leiding van trainer Hay Moonen beschikt Sportclub' 25 dit seizoen weer over een damesteam. Ook de Mini-F maakt dit jaar een doorstart. Iedere woensdagmiddag trainen onze jongste talenten onder de bezielende leiding van hun trainers. Mooi om te zien is, dat het aantal kinderen steeds toeneemt. De jeugd heeft de toekomst!!!

In het seizoen 2015-2016 zijn Patrick de Mey en Ben Elzakkers aangesteld als trainers van de selectie 1 en 2. Beiden zullen het seizoen niet afmaken bij Sportclub'25. Gedurende het seizoen hebben René Hofman en Jeroen Maenen de taken overgenomen van Patrick en Ben. René is de nieuwe hoofdtrainer van het 1e en Jeroen de trainer van het 2e. Het eerste speelt een verdienstelijk seizoen, eindigt op de 5e plek en loopt net de nacompetitie voor promotie mis. Het 2e elftal komt net tekort voor het kampioenschap maar weet toch de finale van de nacompetitie te behalen. In een spannende wedstrijd wordt Geuldal 2 met 2-1 verslagen en zodoende promoveert het 2e elftal meer dan verdiend naar de reserve 3e klasse. Andere hoogtepunten van dit seizoen waren wederom de uitstekend georganiseerde toernooien, de sfeervolle en gezellige nevenactiviteiten en de spetterende seizoensafsluiting (spel zonder grenzen). Grote smet op dit seizoen is de eenzijdige beëindiging (door WDZ) van de samenwerking tussen de jeugdafdelingen van Sportclub'25 en WDZ. Een trieste situatie voor de Bocholtzer gemeenschap en dan met name de kinderen.

Ondanks de beëindiging van de samenwerking gaat Sportclub het seizoen 2016-2017 met frisse moed tegemoet. Weliswaar met minder teams maar wel met nog meer energie om de schouders er weer onder te zetten en te bouwen aan een stabiele toekomst. René Hofman en Jeroen Maenen vervullen wederom de taken van trainers van selectie 1 en 2. Beide heren beschikken over een brede en kwalitatieve sterke selectie. Hoe sterk zal tijdens het seizoen blijken. Antoine Schokker neemt de Dames onder zijn hoede. Daarnaast beschikt Sportclub over een 3e seniorenelftal, een veteranen team, een 45+ team, een G team en nog diverse jeugdteams. Mooi om te zien dat de aanwas bij de allerjongste jeugd nog steeds toeneemt.

Het seizoen 2016-2017 gaat de boeken in als zeer succesvol. De jeugdafdeling is groeiende, er vinden vele prachtige evenementen en activiteiten plaats en ook de prestaties zijn weer uitstekend. De Dames en het 3e eindigen in de subtop en het 2e elftal bereikt de nacompetitie voor promotie. De promotie wordt helaas net misgelopen. Desalniettemin een prima prestatie, zeker gezien het feit dat het 2e vorig jaar ook al is gepromoveerd. Het absolute hoogtepunt van dit seizoen is het kampioenschap van het 1e elftal en dus de promotie naar de 2e klasse. Bij Voerendaal wordt op de voorlaatste speeldag het kampioenschap binnengehaald. Met een team dat vrijwel bestaat uit eigen jongens, mag deze prestatie uniek genoemd worden. Ook uniek is dat ons vlaggenschip in de afgelopen 12 seizoenen 4 keer kampioen is geworden. Op naar de 2e klasse.

Het Seizoen 2017-2018 is een seizoen dat wederom als succesvol bestempeld mag worden. Weliswaar zonder kampioenschappen maar wel weer een seizoen met prima prestaties. Met een vrijwel intact gebleven selectie eindigt het 1e elftal in het linker rijtje van de 2e klasse. Wederom een mijlpaal in de geschiedenis van Sportclub'25. Het 2e elftal en de Dames eindigen in de subtop en het 3e eindigt op de 2e plek. Bijzonder fraai om te zien is dat bij het 3e weer diverse oud gedienden teruggekeerd zijn. Ook de diverse jeugdelftallen, het G team en de Veteranen presteren prima. De toernooien en overige nevenactiviteiten waren ook wederom een groot succes en werden druk bezocht. Aan het einde van het seizoen werd op een mooie wijze afscheid genomen van René Hofman en Jeroen Maenen die beide besloten hebben om te stoppen als trainer van 1e en 2e elftal. Het seizoen 2018-2019 gaat Sportclub'25 met veel vertrouwen tegemoet. Pedro Ricksen gaat aan de slag als de nieuwe hoofdtrainer van het 1e elftal en Tim Quodbach zal het 2e elftal onder zijn hoede nemen. Daarnaast gaat Sportclub'25 intensief samenwerken met de goede buren van SV Simpelveld en Zwart Wit'19, zowel bij de jeugd als bij de Dames.