Veteranen on tour

Verslag uitstapje PRAAG 2023 door Nico Hagelstein, voorzitter van de veteranen:

Nadat we in 2021 Antwerpen als alternatief gekozen hadden, voor de reis naar de Gouden Stad van Europa, veroorzaakt door de Coronapandemie, was het nu zover. Op 29 september was het verzamelen geblazen op het pleintje tegenover Im Weissen Rössl. 15 Veteranen stonden allemaal aan het vertrek, om in het geplande autovervoer te stappen. Via Aken werd de reis aanvaard richting vliegveld Köln-Bonn. In de vertrekhal werd de eerste versnapering genuttigd, Toen ging het richting de check-in, waar natuurlijk weer enkele personen, extra gecontroleerd werden, en sommige spullen uit de koffertjes werden gehaald, omdat ze volgens de beveiliging niet voldeden aan de gestelde veiligheidsnormen. Natuurlijk commentaar, want zo gaat dat bij de veteranen. Rond 12.40 uur zette het vliegtuig van Eurowings de reis naar Praag voort. Na een vlucht van ongeveer een uur, werd de landing ingezet, en stonden we, bij prachtig weer, op het vliegveld van Praag. Na een tochtje met de bus en trein, en een stuk te voet, belanden we in ons hotel, Three Crowns Hotel. De eerste indruk was geweldig. Hotel van alle gemakken voorzien. Eerste wachtmoment, werd het inchecken. Blijkbaar was er tussen het boeken en verwerken van gegevens iets misgegaan, waardoor het uitdelen van de sleutels iets langer duurde, dan normaal. Nadat de kamers geïnspecteerd waren, en ieder zijn slaapmaatje kende, was het tijd voor de eerste activiteit richting de stad. Pilsje pakken in een kortbij gelegen restaurant. Daarna was het dinner-time, en wel in het restaurant: U trĭ pasátek, of te wel: De drie Zwijntjes. Na het eten, vond er nog een Oktoberfest plaats, volgens Tsjechische normen. Hierna werd de binnenstad bezocht, tot in de kleine uurtjes, waarna iedereen voldaan naar het hotel ging, en de eerste dag werd afgesloten.

Na een overheerlijk ontbijt op zaterdagmorgen, maakten wij ons op voor de volgende activiteit, n.l. de Vieuwpoints Tour. Een tocht, per elektrische fiets, onder begeleiding van gidsen, langs de markantste punten en gebouwen van Praag. De tocht duurde bijna 2,5 uur, en was zeer interessant. Op het moment waren er, vooral op de bezienswaardige plekken heel veel toeristen, en was duidelijk, dat Praag een enorme aantrekkingskracht heeft. Na deze prachtige tour, was het tijd voor een goed gevulde lunch, waarna we ons konden gaan voorbereiden op het spektakelstuk van de zaterdag, de voetbaltopper tussen AC Sparta Praha tegen FC Viktoria Plzeň, de nummer een tegen de nummer twee van de Fortuna: Liga, of te wel de Eredivisie van Tsjechië. Uitverkocht Stadion, met 18.000 toeschouwers, geweldige sfeer, spannende wedstrijd, uitslag 2-1 voor Praag. Uiteraard werd de overwinning gevierd in de binnenstad met al zijn leuke kroegen enveel Ierse Pubs. Blijkbaar hadden veel mensen dezelfde gedachte, want overal was er een enorme drukte. Later op de avond, waren er veteranen die langer wilden blijven, zo ontstonden er groepjes, anderen namen een taxi, terug naar het hotel.

Dag drie, was weer de vertrek dag naar huis, maar toch vond er nog een activiteit plaats. We zouden een bezoek brengen aan de Žižkov-televisietoren, met een hoogte van 216 meter. Vanaf deze toren, hadden we een prachtig uitzicht over de stad Praag. Hierna, moesten we ons gereed maken voor het vertrek “back home", voordat we eerst nog onze lunch gingen gebruiken bij “Black Bettie‘s Grill", hetgeen een uitstekende optie was. Via een korte wandeling richting het Centraal Station van Praag, namen we daar de bus, die ons naar het vliegveld zou brengen. Aangekomen, moest natuurlijk weer de hele procedure doorlopen worden, waarbij weer enkele veteranen, dubbel en soms driedubbel gecheckt moesten worden. Toch kwam alles weer op zijn pootjes terecht, en werd de vlucht, richting Keulen, rond 18:15 uur aanvaard. De landing was voorzien rond 19:30 uur, hetgeen perfect gelukt was. Hierna werden de auto‘s opgezocht, en vertrokken vier wagens richting Bocholtz. Zodoende kwam er een einde aan weer een fantastisch veteranen-weekend, waarvoor we weer een oprechte dank verschuldigd zijn aan Roger Koll, die weer gezorgd heeft voor een geweldige georganiseerde reis. Waarvoor onze dank.


Geplaatst op: 06-10-2023